Comunicat presă
În data de 11 ianuarie 2018, a fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană, la porcii domestici, în localitatea MICULA, judeţul Satu – Mare.
Confirmarea a fost făcută de către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, prin Buletinul de analiză nr.10088/11.01.2018.
În urma confirmării focarului, Comisia Europeană a adoptat o decizie privind zona aflată sub restricții, măsurile care trebuie respectate de România și perioada pentru care acestea vor fi aplicate.
În vederea informării celor care, într-o formă sau alta, vin în contact cu suinele domestice sau cu porcii mistreţi şi în scopul intensificării prelevării de probe pentru supravegherea pasivă, DSVSA Bistriţa-Năsăud va demara activităţi intense de instruire a medicilor veterinari şi a reprezentanţilor fondurilor de vânătoare.
În urma Misiunii Grupului Permanent de Experţi pentru PPA în zona Baltică şi regiunea Europei de Est, sub umbrela GF-TAD, care a avut loc, în perioada 12-13 decembrie 2017, la Satu-Mare, au fost emise către autorităţile guvernamentale din domeniu recomandări legate de profilaxia şi controlul PPA la porcii mistreţi.
Pentru implementarea acestor recomandări şi în scopul creşterii capacităţii de reacţie la suspiciunea unui caz de PPA la porcii mistreţi, se impune stabilirea unei strategii locale de intervenţie, precum şi modul de implementare a acestei strategii, în cazul depistării unui caz de boală la mistreţi.
În acest sens se impune stabilirea unui Grup Local de Experţi (GLE) în vănat şi vânătoare, alcătuit din specialişti în vânătoare existenţi la nivelul judeţului şi din experţi tehnici din cadrul DSVSA Bistriţa-Năsăud pentru PPA. GLE va urmări ca prevederile HG 830/2016 reactualizate să fie aplicate de decidenţii şi gestionarii în vânătoare şi vânat, în ceea ce priveşte organizarea partidelor de vânătoare, biosecuritarea acestora, vânătoarea selectivă, sistarea hrănirii mistreţilor, păstrarea carcaselor după vânătoare până la obţinerea rezultatelor de la laborator, ecarisarea fondurilor de vânătoare etc.
Pentru organizarea GLE precum şi pentru stabilirea strategiei de prevenire şi control a PPA la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, DSVSA Bistriţa-Năsăud a solicitat domnului prefect, în calitate de preşedinte a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), convocarea în cel mai scurt timp posibil a CLCB.
Director executiv,
Dr. Ioan Bogolin