Măsuri pentru prevenirea apariţiei Pestei Porcine Africane (PPA)

 

Măsuri pentru prevenirea apariţiei Pestei Porcine Africane (PPA)

 

Pesta porcină africană (PPA) este o boală infecţioasă virală care afectează efectivele de porci domestici şi sălbatici şi care poate avea un impact puternic asupra profitabilităţii creşterii porcinelor, cauzând perturbări ale comerţului în Uniune şi ale exporturilor către ţări terţe.

Nu există semne clinice clare care să indice boala, dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:

  • moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
  • temperatură foarte ridicată (40,5 – 42̊ C) şi stare febrilă;
  • roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
  • lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;
  • vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi secreţii oculare.

Transmiterea bolii se poate face prin vectorul animal şi/sau vectorul uman, reprezentat de persoanele care transportă  animale şi/sau produse de origine animală, destinate fie pentru consum propriu, fie comercializării.

În cazul apariţiei unui focar epidemic de PPA, există riscul ca agentul patogen să se răspândească la alte exploataţii de porcine şi la porcii sălbatici.

În eventualitatea apariţiei unui/unor focar/focare epidemice de PPA, în conformitate cu articolul 9 din Directiva 2002/60/CE se stabilesc zone de protecţie şi de supraveghere, zone în care trebuie să fie respectate măsurile prevăzute la articolele 10 şi 11 din directivă.

Atunci când se suspicionează/confirmă PPA, autoritatea competentă adoptă toate măsurile necesare, inclusiv avertizarea prin pancarte şi afişe expuse vizibil, precum şi utilizarea resurselor media, cum ar fi presa şi televiziunea, pentru a garanta că toate persoanele prezente în zonele de protecţie şi supraveghere sunt pe deplin informate cu privire la restricţiile în vigoare, în conformitate cu articolul 10 şi 11 din Directiva 2002/60/CE.

Pentru informare, enumerăm doar câteva dintre aceste măsuri specificate la art. 10 care prevede că statele membre veghează ca următoarele măsuri să se aplice:

  • trebuie să se efectueze un recensământ al tuturor exploataţiilor, cât mai repede posibil (…);
  • circulaţia şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private (…) sunt interzise (…);
  • camioanele şi celelalte vehicule şi echipamente utilizate pentru transportul porcilor, al altor animale sau al altor materiale succeptibile de a fi contaminate (precum carcasele, furajele, gunoiul de grajd) sunt curăţate, dezinfectate, dacă este necesar dezinsectizate şi tratate cât mai repede posibil (…);
  • nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploataţie, nici nu poate ieşi din aceasta, fără autorizarea autorităţii competente;
  • toţi porcii morţi sau bolnavi dintr-o exploataţie trebuie imediat declaraţi unităţilor competente (medic veterinar şi/sau DSVSA) (…);
  • porcii nu pot părăsi exploataţia în care sunt ţinuţi în cursul a cel puţin 40 de zile de la terminarea operaţiunilor preliminare de curăţare şi dezinfecţie şi, dacă este necesar, de dezinsecţie (…);
  • orice persoană care intră sau iese din exploataţiile cu porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului PPA, etc.

În cazul suspicionării/confirmării PPA toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei specifice. Proprietarii, în cazul în care animalele sunt deţinute cu respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare cu referire la declararea şi înregistrarea obligatorie în registrul agricol şi în sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, vor fi despăgubiţi la valoarea de piaţă a animalelor, în conformitate cu H.G. 1214 din 2009, cu modificările şi completările  ulterioare.

Având în vedere aspectele menţionate, rugăm crescătorii de porcine din judeţ, atunci când constată modificări în starea de sănătate a animalelor pe care le deţin, să anunţe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate şi/sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Pentru verificarea modului în care se aplică măsurile stabilite în Programul pentru prevenirea apariţiei PPA pe teritoriul judeţului Bistriţa- Năsăud, aprobat prin Hotărârea CLCB nr. 1 din 2018, s-a constituit prin Ordin al domnului Prefect, echipa de organizare a acţiunilor de control a mişcării animalelor pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud.

Din echipele de control fac parte reprezentanţi ai IPJ Bistriţa-Năsaud, IJJ Bistriţa-Năsăud şi DSVSA Bistriţa-Năsaud. Contralele se vor efectua pe toată perioada persistenţei factorilor de risc al apariţiei PPA.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. BOGOLIN IOAN