Controale DSVSA BN
În apropierea sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare, inspectorii D.S.V.S.A. Bistrita Năsăud, au efectuat controale pentru verificarea modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor în:
- abatoare, unităţi de tranşare a cărni, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală precum şi în unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de pariserie/cofetărie, pensiuni turistice, unităţi de tip supermarket/hipermarket, magazine alimentare);
- pieţele agroalimentare şi târgurile de animale vii din judeţ.
În pieţele şi tărgurile din judeţ controalele s-au efectuat împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.
În perioada 04.12.2017-28.12.2017 s-au efectuat 128 controale, s-au aplicat 18 amenzi în valoare de 20.000 lei şi s-au confiscat 80,7 kg produse alimentare (25,8 kg pastă mici, 42,5 kg preparate din carne, 12,4 kg produse de panificaţie şi produse zaharoase).
Până la această dată au fost diagnosticaţi cu trichineloză cinci porci sacrificaţi în gospodăriile populaţiei din localităţile Arcalia, Dumitriţa, Liviu Rebreanu, Sângeorz Băi, Valea Borcutului. În conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificările şi completările ulterioare proprietarii, ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella Spiralis, au fost despăgubiţi la valoarea de înlocuire a animalului.
D.S.V.S.A recomandă cetăţenilor:
– să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că produsele de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică;
– să nu consume carnea obţinută de la porci până nu obţin, de la medicul veterinar, rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.
Director executiv,
Dr. Ioan Bogolin