Controale privind modul de respectare a măsurilor stabilite de CLCB pentru prevenirea apariţiei Pestei Porcine Africane (PPA)
Pentru verificarea modului în care se aplică măsurile stabilite în Programul de prevenirea apariţiei PPA pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, aprobat prin Hotărârea CLCB nr. 1 din 2018, s-a constituit prin ordin al domnului prefect, echipa de organizare a acţiunilor de control a mişcării animalelor pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud.
În conformitate cu ordinul menţionat, echipa de organizare a acţiunilor de control a stabilit echipe de control din care fac parte reprezentanţi ai IPJ Bistriţa-Năsăud, IJJ Bistriţa-Năsăud şi DSVSA Bistriţa-Năsăud.
La controale s-a urmărit în special modul în care se respectă cerinţele legale la mişcarea suinelor vii pe teritoriul judeţului.
Acţiunea de control va continua pe toată perioada persistenţei factorilor de risc al apariţiei PPA.
În conformitate cu prevederile articolului 2 din Ordinul ANSVSA nr. 67/2012/ 26 octombrie 2012, mişcarea suinelor vii din exploataţiile non-profesionale (gospodăriile populaţiei) este permisă numai către:
- alte exploataţii non-profesionale;
- târguri de animale, autorizate/înregistrate sanitar-veterinar în vederea vânzării către alte exploataţii non-profesionale sau abatoare neincluse în sistemul canalizat de producere a cărnii de porc în România, destinată punerii pe piaţa Uniunii Europene;
- abator neinclus în sistemul canalizat de producere a cărnii de porc în România, destinată punerii pe piaţa Uniunii Europene;
Este foarte important de înţeles că, prin Hotărârea CLCB nr. 1 din 2018, s-a suspendat doar mişcarea porcinelor către târgurile de animale, mişcarea către alte exploataţii non-profesionale, precum şi către abator este permisă.
Principalele neconformităţi constatate:
- nerespectarea regulilor generale de biosecuritate;
- deţinerea de animale neidentificate şi neînregistrate în BND;
- vânzarea şi/sau cumpărarea animalelor fără a se solicita eliberarea, de către medicul veterinar, a certificatului de sănătate şi/sau a documentului de mişcare.
Pentru neconformităţile constatate au fost aplicate 10 amenzi contravenţionale în valoare de 9520 lei şi 12 avertismente.
Reamintim proprietarilor că în cazul suspicionării/confirmării PPA, toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei specifice.
Proprietarii animalelor moarte sau ucise vor fi despăgubiţi la valoarea de piaţă a animalelor, în conformitate cu HG 1214 din 2009, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul în care animalele sunt deţinute cu respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare cu referire la declararea şi înregistrarea obligatorie în registrul agricol şi în sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor.
În conformitate cu articolul 8 din HG 1214, nu beneficiază de despăgubirile prevăzute în prezenta hotărâre persoanele fizice şi juridice proprietare de animale în următoarele situaţii:
a) dacă nu au comunicat medicului veterinar oficial/medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti modificările apărute în starea de sănătate a animalelor, apariţia oricărei îmbolnăviri, suspiciuni de boală, moartea sau tăierea de necesitate a unor animale, în termen de maximum 48 de ore, prin notificare scrisă sau notă telefonică;
b) nu asigură şi nu respectă normele de igienă şi biosecuritate în exploataţiile aprobate sanitar-veterinar;
c) au importat animale bolnave a căror boală a fost dobândită anterior intrării pe teritoriul României şi a fost constatată prin testele de laborator;
d) au introdus animale noi fără documentele sanitar-veterinare prevăzute de lege;
e) au introdus animale provenite dintr-o altă exploataţie sau zonă aflată în derularea programului de combatere a unei boli;
f) se constată de autorităţile competente că au încălcat legislaţia în vigoare.
Având în vedere aspectele menţionate, rugăm crescătorii de porcine din judeţ:
- Atunci când constată modificări în starea de sănătate a animalelor pe care le deţin, să anunţe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate şi/sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud.
- La cumpărarea/vânzarea suinelor să solicite medicului veterinar eliberarea documentelor care trebuie să însoţească animalele. În conformitate cu prevederile articolului 1 din Ordinul ANSVSA nr. 67/2012/ 26 octombrie 2012 mişcarea suinelor vii pe teritoriul României se efectuează doar dacă acestea sunt identificate şi însoţite de:
a) certificat de sănătate, conform modelelor prevăzute în anexele nr. 1-4;
b) documente de mişcare.
Cu stimă,
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. BOGOLIN IOAN