COMUNICAT DE PRESĂ CONTROALE
În luna decembrie 2018, reprezentanţii DSVSA Bistriţa-Năsăud au efectuat controale oficiale pentru verificarea modului de respectare a cerințelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.
Activitatea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a personalului tehnic s-a axat în principal pe prevenția apariției riscului și a pericolelor privind siguranța alimentară şi sănătatea animalelor. În acest sens, la nivelul DSVSA au fost constituite echipe, care, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Județean de Poliţie şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, au efectuat controale oficiale având drept scop:
- Verificarea modului de sacrificare a porcilor în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine şi publicate pe site-ul ANSVSA, fiind interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spații, decât cele autorizate sanitar veterinar.
- Verificarea modului de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile comerţului cu porcine vii, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci vii, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA.
- Controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratului Județean de Poliţie, pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne.
- Verificarea modului de respectare a cerințelor legale aplicabile comerţului cu carne proaspătă și produse din carne, ca urmare a apariției și evoluției unor focare de PPA.
- Verificarea respectării normelor în vigoare privind comercializarea ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, precum și peştelui şi produselor rezultate din pescuit.
- Verificarea condițiilor sanitare veterinare și de igienă existente în locurile organizate periodic de către autoritățile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiționale.
- Verificarea, la nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, a:
a) respectării cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
b) respectării cerinţelor de igienă;
c) trasabilităţii produselor alimentare.
Obiectivele vizate în cadrul acestor acțiuni au fost: exploataţiile cu porcine, pieţele agro-alimentare, abatoarele, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/ supermarket, magazine alimentare etc.).
În urma controalelor s-au constatat deficienţe cu privire la:
- Produse alimentare cu ambalaje necorespunzătoare (deteriorate), cu etichete parțial lizibile;
- Etichetarea necorespunzătoare a produselor lactate (smântână) – etichete cu marcă de identificare neconformă;
- Spații de preparare a produselor alimentare neigienizate;
- Spații de producție/preparare/depozitare cu mucegai;
- Depozitarea produselor alimentare fără respectarea compatibilităților;
- Depozitarea produselor alimentare în spații frig necorespunzător igienizate;
- Depozitarea la temperatură ambientală a produselor alimentare care necesită refrigerare;
- Depozitare ambalaje direct pe pardoseală;
- Corpuri de iluminat fără protecție în spații în care se prepară alimente;
- Lipsă mijloace igienice de uscare a mâinilor;
- Manipularea alimentelor de către personal având starea de sănătate neatestată;
- Manipularea produselor alimentare neambalate fără echipament de protecție sanitară sau cu echipament incomplet (lipsa bonete) ;
- Deținerea de animale fără documente sanitar-veterinare;
- Neanunțarea medicului veterinar despre înstrăinarea de animale din exploatație aflată sub restricții sanitar-veterinare.
În perioada 29.11.18-20.12.18 s-au efectuat 132 controale, s-au aplicat 11 amenzi în valoare de 32.800 lei şi 5 avertismente.
A fost reținută oficial, în vederea dirijării către distrugere, cantitatea de 38,5 kg produse alimentare (condimente, semipreparate culinare) necorespunzător ambalate și etichetate.
De asemenea, s-a emis “Ordonanţă privind interzicerea desfăşurării activităţii” pentru o exploatație nonprofesională de suine care desfășura activități comerciale, o exploatație de tip A ovine/caprine și două exploatații de tip A bovine.
În această perioadă a fost diagnosticat cu trichineloză un porc sacrificat într-o gospodărie a populaţiei din localitatea Budacu de Jos. În conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella spiralis sunt despăgubiţi la valoarea de înlocuire a animalului.
Dr.Varga Anton-Florian
Director executiv adjunct