Concurs de recrutare pentru ocuparea funcţiei publice de execuţie vacante de consilier superior din cadrul SCOSA – 17.10.2019 proba scrisa

Nr. A/9020/C/940/16.09.2019

ANUNŢ

 

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud cu sediul în localitatea Bistriţa str. Tărpiului nr. 26 judeţul Bistriţa-Năsăud organizează concurs de recrutare, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, pentru ocuparea funcţiei publice de execuţie vacante de consilier, clasa I, grad profesional superior din cadrul Serviciului Control Oficial Siguranţa Alimentelor – Compartimentul Control Oficial Alimente de Origine Animală.

Concursul de recrutare constă în 3 probe succesive: selecţia dosarelor de înscriere, proba scrisă şi interviul.

Concursul se desfăşoară în data de 17 octombrie 2019, ora 10,oo – proba scrisă, la sediul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud.

Interviul se va susţine într-un termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susţinerii probei scrise.

Condiţii de participare la concurs: 

– Candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile de ocupare a unei funcţii publice prevăzute de art. 465 alin. (1) coroborat cu prevederile art. 613 din  Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

– Studii de specialitate: studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul fundamental ştiinţe biologice şi biomedicale, ramura de ştiinţe medicină veterinară, specializarea medicină veterinară

– Vechime în specialitatea studiilor necesare: minim 7 ani.

Depunerea dosarelor:

– în termen de 20 de zile de la data publicării anunţului, respectiv în perioada 16.09.2019 – 07.10.2019 la sediul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud din localitatea Bistriţa str. Tărpiului nr. 26 judeţul Bistriţa-Năsăud.

Dosarele de înscriere la concurs vor cuprinde următoarele documente:

a) formularul de înscriere, conform dispoziţiilor legale;

b) curriculum vitae, modelul comun european;

c) copia actului de identitate;

d) copii ale diplomelor de studii, certificatelor şi altor documente care atestă efectuarea unor specializări şi perfecţionări;

e) copia carnetului de muncă şi după caz, a adeverinţei eliberate de angajator pentru perioada lucrată, care să ateste vechimea în muncă şi, după caz, în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice;

f) copia adeverinţei care atestă starea de sănătate corespunzătoare, eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului;

g) cazierul judiciar;

h) declaraţia pe propria răspundere sau adeverinţă care să ateste că nu a fost destituit/destituită dintr-o funcţie publică sau nu i-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 3 ani;

j) declaraţia pe propria răspundere sau adeverinţă care să ateste calitatea sau lipsa calităţii de lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia.

 

Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud – Biroul Juridic şi Resurse Umane – persoana de contact: consilier superior Ivaşcu Camelia-Adriana şi la numărul de telefon/fax 0263.224974/0263.206029, e-mail office-bistrita-nasaud@ansvsa.ro.

 

Atribuţiile prevăzute în fişa post pentru funcţia de consilier, clasa I, grad profesional superior din cadrul Serviciului Control Oficial Siguranţa Alimentelor – Compartiment Control Oficial Alimente de Origine Animală:

Atribuţii şi responsabilităţi generale :

1. Sistemul de control intern/managerial SCIM

a) asigură dezvoltarea sistemului de control intern/managerial la nivelul SCOSA, compartiment Control Oficial Siguranţa Alimentelor de Origine Animală.

b) propune, elaborează şi revizuieşte, dacă este cazul,  procedurile specifice pentru activităţile ce sunt necesar a fi procedurate în vederea asigurării dezvoltării SCI/M, la nivelul C.C.O.S.A.O.A.

c) identifică riscurile asociate activităţilor pe care le dezvoltă în vederea realizării obiectivelor specifice compartimentului Control Oficial Siguranţa Alimentelor de Origine Animală şi care pot conduce la nerealizarea obiectivelor propuse;

2. Sănătatea şi securitatea în muncă

a) însuşeşte şi execută prevederile legislaţiei din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi măsurile de aplicare a acestora;

b) îşi desfăşoară activitatea, în conformitate cu pregătirea şi instruirea sa, precum şi cu instrucţiunile primite din partea angajatorului, astfel încât să nu expună la pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională atât propria persoană, cât şi alte persoane care pot fi afectate de acţiunile sau omisiunile sale în timpul procesului de muncă.

3. Conflictul de interese

a) nu pot rezolva cereri, lua decizii sau participa la luarea deciziilor care privesc speţe ale persoanelor fizice şi juridice cu care au relaţii cu caracter patrimonial sau care au astfel de relaţii cu rudele sau afinii lor până la gradul II inclusiv;

b) nu pot exercita activităţi şi ocupa funcţii în alte domenii din sectorul privat care sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile funcţiei ocupate;

c) nu pot fi implicate în activităţi din domeniul privat care au legătură directă sau indirectă cu proiectele finanţate din programe în cadrul cărora A.N.S.V.S.A. sau instituţiile subordonate acesteia desfăşoară activităţi de gestionare/implementare;

d) au obligaţia să se abţină de la orice fel de implicare în activităţile specifice D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud dacă se regăsesc într-una din situaţiile descrise la literele a), b) şi c);

e) dacă se regăsesc în situaţiile descrise la la literele a), b) şi c), au obligaţia să informeze de îndată şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct;

f) au obligaţia de a sesiza, conform prevederilor legale, toate situaţiile de încălcare a regulilor de integritate stabilite mai sus.

4. Circulaţia şi arhivarea documentelor

Respectă procedura privind circuitul documentelor în cadrul serviciului/biroului, respectiv la nivelul D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud.

Responsabil cu realizarea activităţii de arhivare a documentelor de care răspunde, respectiv, documentele sunt grupate pe termene de păstrare şi sunt predate la arhivă pe bază de inventar şi proces verbal. Dosarele vor fi inventariate, numerotate şi certificate.

5. Respectarea şi aplicarea Regulamentului de organizare internă al  D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud.

6. Conducerea autovehiculelor din dotarea D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud cu obligaţia de a respecta legislaţia specifică  (Codul rutier), normele, activităţile, dispoziţiile stabilite prin Procedura generală “Utilizarea autovehiculelor din parcul auto al D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud” şi deciziile directorului executiv al D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud.

II. Obligaţii privind activitatea de control oficial:

1.  realizează controale oficiale în domeniul specific de activitate, în conformitate cu Programul de   Supraveghere şi Control aprobat de A.N.S.V.S.A. şi Programul Naţional Cadru de Control în domeniul de competenţă, întocmeşte raportările specifice şi le transmite la A.N.S.V.S.A, cu verificarea şi aprobarea conducerii DSVSA BN;

2.  propune directorului executiv al D.S.V.S.A. emiterea ordonanţei de suspendare/interzicere a activităţii, în urma activităţii de control oficial desfăşurate, conform prevederilor legale;

3.  efectuează controalele oficiale prin metode şi tehnici adecvate, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, precum şi cu procedurile şi ghidurile aprobate de A.N.S.V.S.A.;

4.  verifică condiţiile care au stat la baza autorizării unităţilor atunci când desfăşoară controale oficiale; în cazul în care identifică nereguli grave, de natură să producă prejudicii consumatorilor, vor lua măsuri de sistare a producţiei/activităţii în respectiva unitate. În cazul în care operatorul din sectorul alimentar nu este în măsură să furnizeze garanţii adecvate cu privire la producţia viitoare, va declanşa procedurile de retragere a autorizării unităţii sau de suspendare a autorizării unităţii în cazul în care operatorul din sectorul alimentar poate garanta că va rezolva deficienţele într-un termen rezonabil;

5. aplică sancţiuni contravenţionale principale şi complementare şi poate propune suspendarea şi/sau interzicerea activităţii unităţilor supuse autorizării/înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în urma constatării deficienţelor/neconformităţilor în controlul oficial efectuat, în conformitate cu prevederile legale;

6. întocmeşte proiectul de Plan cifric anual în baza Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, pentru obiectivele supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor şi îl supune spre avizare conducerii SCOSA;

7.  monitorizează şi răspunde de realizarea Planului cifric anual aprobat;

8. stabileşte şi dispune aplicarea măsurilor de reţinere oficială/sechestru, de retragere şi/sau distrugere a produselor şi subproduselor alimentare sau nedestinate consumului uman, de origine animală şi non-animală, respectând prevederile legislaţiei în vigoare din domeniul sanitar – veterinar şi al siguranţei alimentelor, în urma controlului oficial, şi verifică modul de realizare a acestor măsuri, precum şi modul de corectare a neconformităţilor care au determinat aplicarea acestor măsuri;

9. participă împreună cu alte instituţii abilitate la acţiuni comune de control oficial sau la verificarea şi cercetarea unor presupuse abuzuri şi ilegalităţi în domeniul specific de activitate, în baza programului aprobat de DSVSA;

10. răspunde de întocmirea corectă, potrivit legislaţiei specifice, a Procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;

11. solicită, după caz, în exercitarea acţiunilor de control oficial la operatorii economici, copii ale documentelor şi/sau alte documentaţii relevante;

12. participă  la realizarea misiunilor întreprinse de DG SANTE, în domeniul siguranţei alimentelor, prin prezentarea activităţii proprii, precum şi la realizarea misiunilor de audit întreprinse de A.N.S.V.S.A.

III. Atribuţii specifice ale postului:

1. întocmeşte proiectul de Plan cifric anual în baza Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, pentru controalele oficiale în: unităţile de acvacultură, colectare peşte, procesare, depozitare şi comercializare peşte şi produse din pescuit; unităţile de colectare/ambalare depozitare şi comercializare ouă şi produse din ouă şi unităţile de alimentaţie publică  şi îl supune spre aprobare conducerii Serviciului Control Oficial Siguranţa Alimentelor;

2. coordonează, monitorizează şi răspunde de realizarea controalelor oficiale şi raportarea rezultatelor  controalelor oficiale  în: unităţile de acvacultură, colectare peşte, procesare, depozitare şi comercializare peşte şi produse din pescuit; unităţile de colectare/ambalare depozitare şi comercializare ouă şi produse din ouă şi unităţile de alimentaţie publică;

3. realizează controale oficiale în conformitate cu Planul cifric aprobat şi raportează rezultatele controalelor oficiale  în domeniul siguranţei alimentelor;

4. controlează respectarea normelor privind siguranţa alimentelor în unităţile care produc, prelucrează, procesează, depozitează, transportă, distribuie, valorifică şi comercializează produse alimentare şi răspunde de aplicarea măsurilor corective care se impun;

5. răspunde de aplicarea măsurilor de soluţionare a notificărilor de alertă S.R.A.A.F în cazul unităţilor din domeniul alimentar care produc, procesează, depozitează, transportă distribuie şi/sau comercializează produse alimentare;

6. efectuează controlul oficial al produselor alimentare prin prelevarea de probe în vederea efectuării de analize de laborator, pe teritoriul competenţă al DSVSA BN;

7. supraveghează şi monitorizează, în condiţiile legii, activitatea personalului contractual care realizează controlul oficial în domeniul siguranţei alimentelor;

8. controlează implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP de către operatorii economici, pe domeniile specifice de activitate;

9. identifică nevoile de instruire şi face propuneri privind instruirea personalului şi/sau operatorilor economici pe domeniul specific de activitate;

10.dispune măsurile legale de sancţionare contravenţională pentru încălcările legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor constatate în urma controalelor;

11. realizează şi actualizează baza de date proprie prin colectarea, clasificarea, arhivarea standardelor naţionale cu privire la alimente, inclusiv cele legate de metodele de prelevare probe şi de analiză de laborator;

12. monitorizează şi raportează conducerii D.S.V.S.A. BN rezultatul acţiunilor de control pe domeniul său specific de activitate, pe domeniul de competenţă al D.S.V.S.A.;

13. aplică măsuri de reţinere oficială/sechestru sau confiscare şi dispune retragerea şi/sau  neutralizarea alimentelor neconforme, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

14. întocmeşte situaţiile specifice privind gestionarea produselor alimentare nedestinate consumului uman şi le transmite Serviciului Catagrafie, Autorizare, Înregistrare şi Evidenţă Informatizată;

15. realizează acţiuni de control în vederea identificării fraudelor alimentare şi altor activităţi ilicite ce aduc atingere intereselor publice şi private în domeniul alimentar;

16. realizează evaluarea unităţilor înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în vederea încadrării în grupa de risc, în baza procedurilor transmise de către A.N.S.V.S.A.;

17. participă, în urma solicitărilor, la analiza proiectelor depuse în ceea ce priveşte aspectele legate de proiectarea, amplasarea şi construirea unităţilor care vor fi înregistrate sanitar-veterinar, sub aspectul siguranţei alimentare, inclusiv a celor care intenţionează să acceseze fonduri naţionale şi europene;

18. difuzează, pe diferite căi mediatice, ghiduri şi materiale informative, cu aprobarea conducerii  D.S.V.S.A., pentru conştientizarea şi sensibilizarea opiniei publice în ceea ce priveşte domeniile de interes sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;

19. realizează controale specifice şi asigură completarea şi transmiterea documentaţiei către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu privire la modul de respectare de către agricultori a SMR referitoare la domeniile specifice de competenţă;

20. verifică conformitatea depozitelor de destinaţie la importurile de alimente, prevăzute în Documentul de intrare şi datele existente legate de înregistrarea unităţilor;

21. efectuează controale oficiale la destinaţie, în cazul comerţului intracomunitar/importului de alimente, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în cazul notificării de către Compartimentul Autorizare, Înregistrare, TRACES şi Gestiunea Activităţii de Import- Export;

22. verifică conformitatea datelor din documentele justificative, referitoare la taxe şi tarife aferente activităţii de control oficial din domeniul siguranţei alimentelor;

23. răspunde la solicitările altor structuri din cadrul instituţiei sau ale A.N.S.V.S.A., precum şi ale persoanelor fizice şi juridice, privind domeniile de competenţă, conform legislaţiei în vigoare;

24. soluţionează petiţiile primite în responsabilitatea sa şi comunică răspunsurile către Compartimentul Autorizare, Înregistrare, TRACES şi Gestiunea Activităţii de Import-Export, având în vedere respectarea termenului legal de răspuns către petent, în conformitate cu prevederile legale;

25. răspunde de elaborarea şi avizarea planurilor de măsuri/acţiuni faţă de recomandările/măsurile primite în urma auditurilor/controalelor interne şi externe a activităţilor specifice, precum şi de realizarea acestora în termenele stabilite, în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;

26. realizează şi alte activităţi dispuse de conducerea instituţiei, în baza legislaţiei în vigoare, în limita competenţelor specifice.

 

BIBLIOGRAFIA:

1.    Constituţia României, republicată;

2.    H.G. nr. 1415/2009 privind  organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare;

3.    Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, cu modificările ulterioare;

4.    Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2019 privind Codul administrativ, Partea a VI-a Statutul funcţionarilor publici, prevederi aplicabile personalului contractual din administraţia publică şi evidenţa personalului plătit din fonduri publici (art. 365-art. 562), Partea a VII-a  Răspunderea administrativă (art. 563-art. 579);

5.    Regulamentul CE nr. 852/2004, privind igiena produselor alimentare, cu modificările şi completările ulterioare;

6.     Regulamentul CE nr. 853/2004, de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, cu modificările şi completările ulterioare;

7.    Regulamentul CE nr. 854/2004,  de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman;

8.     Anexa nr. 2 Normele metodologice de aplicare a programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor capitolul i programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor de origine animală secţiunea 1 depistarea principalilor agenţi zoonotici la animale şi în alimente de origine animală prevăzută de Ordinul nr. 35/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare;

9.    Regulamentul (CE) Nr. 589/2008 al Comisiei din 23 iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr.1234/2007 al Consiliului privind standardele de comercializare aplicabile ouălor.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Bogolin Ioan