Comunicat presa controale in domeniul panificatiei

Având în vedere atribuțiile și responsabilitățile A.N.S.V.S.A. cu privire la verificarea implementării legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în domeniul producției, transportului și comercializării produselor de panificație, în conformitate cu Nota de Serviciu 7841 din data de 26.02.2021 emisă de ANSVSA București, în cursul lunii martie 2021 inspectorii DSVSA Bistrița-Năsăud au efectuat controale la toate tipurile de unități supuse controlului sanitar veterinar, din domeniul panificației, respectiv:

– unitățile de fabricare pâine/produse de panificație;

– mijloacele de transport pâine /produse de panificație.

Au fost verificate respectarea cerințelor legislative în vigoare, urmărindu-se următoarele aspecte:

  1. modul de respectare a cerințelor privind înregistrarea unităților pentru fabricarea pâinii și a produselor de panificație conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, cu modificările și completările ulterioare;
  2. respectarea cerințelor generale de igienă, conform prevederilor Regulamentul (CE) nr. 852/2004;
  3. verificarea modului de respectare a cerințelor art. 18 al Regulamentului (CE) 178/2002, cu privire la trasabilitatea produselor alimentare, astfel cu ocazia controalelor se vor efectua exerciții de trasabilitate și vor fi verificate procedurile elaborate de către operatori;
  4. verificarea operațiunilor de ambalare și etichetare, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1169/2011, cu modificările și completările ulterioare;
  5. verificarea programelor proprii de control, bazate pe prelevarea de probe și efectuarea analizelor de laborator, pentru controlul nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare, controlul apei potabile utilizată în unitățile din sectorul alimentar, determinarea criteriilor microbiologice și eficiența operațiunilor de igienizare;
  6. verificarea condițiilor de manipulare și transport a pâinii/produselor de panificație de la unitățile de fabricare la unitățile de comercializare.

Controale realizate:

– 36 controale în unitățile de fabricare pâine/produse de panificație;

– 38 controale la mijloacele de transport produse de panificație.

Neconformități constatate:

  • deficienţe structurale (tavan, pereţi, pavimente degradate);
  • neîntreținerea corespunzătoare a spaţiilor şi a echipamentelor de lucru;
  • lipsa facilităților pentru igienizarea mâinilor pentru personal;
  • neefectuarea monitorizării temperaturii și a umidității în spațiile de depozitare;
  • etichetare necorespunzătoare a materiilor prime (aditivi) și a produselor finite;
  • depozitare necorespunzătoare a materiilor prime/produselor finite;
  • mijloace de transport neigienizate;
  • neefectuarea analizei riscurilor pentru contaminanți, nu au fost stabilite măsuri de reducere a nivelului de contaminanți din produsele de panificație;

Sancțiuni aplicate:

Total sancțiuni: 10, în valoare de 63.000 RON, din care:

  • 8 sancțiuni contravenționale, în valoare de 62.400 RON, la unitățile de fabricare pâine/produse de panificație;
  • 2 sancțiuni sancțiuni contravenționale, în valoare de 600 RON, la mijloacele de transport;

A fost aplicată măsura de sechestru oficial, în vederea distrugerii, pentru 14 kg de produse panificație, în valoare de 224 RON.

Controalele oficiale, stabilite conform Programului strategic, efectuate de către inspectorii D.S.V.S.A.B-N, precum și controalele tematice dispuse de către A.N.S.V.S.A., vor continua în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale pentru toate domeniile de activități supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor (carne și preparate din carne, pește și produse de pescuit, ouă, și produse de origine non-animală).

Director executiv,

Dr. BIȚA ROMULUS