Comunicat de presă_GRIPA AVIARĂ ÎNALT PATOGENĂ

Intensificarea controalelor oficiale, urmare situației epidemiologice sub raportul gripei aviare înalt patogenă

Având în vedere contextul epidemiologic, sub raportul influenței aviare înalt patogene, atât la nivelul Uniunii Europene cât și a unor țări terțe, începând cu data de 15.01.2021, personalul DSVSA Bistrița-Năsăud va intensifica controalele oficiale:

 

  1. ÎN TRAFIC, prin constituirea unor echipe mixte formate din personalul de specialitate din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene și inspectori ai Poliției Române, în baza Protocolului de cooperare privind efectuarea unor acțiuni comune de control privind respectarea legislației sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor și creșterea încrederii cetățeanului în instituțiile publice, încheiat între A.N.S.V.S.A si I.G.P.R.

Controalele se vor efectua pe rutele comerciale prin care se realizează operațiuni de schimb intracomunitar/ import cu păsări vii, carne de pasăre, ouă de consum și de ouă de incubație, între România și State Membre/ țări terțe în care evoluează gripa aviară.

 

  1. ÎN DOMENIUL CONTROL OFICIAL SĂNĂTATE ANIMALĂ, Ia locul de destinatie a păsărilor menționat în certificatele veterinare de sănătate (pui 1 zi, păsări de reproducție, ouă de incubație, etc), prevăzute în Anexa IV din Directiva CE nr. 158/ 2009 privind condițiile de sănătate animală care reglementează comertul intracomunitar și importurile din țări terțe de păsări de curte și de ouă de incubație, unde vor fi verificate documentele însoțitoare ale transporturilor, inclusiv controlul fizic care include verificarea statusului de sănătate al păsărilor.

 

Ținând cont de această situație epidemiologică toți proprietarii de păsări au obligativitatea respectării următoarelor măsuri:

  • prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice, în special cele de apă, și păsările domestice (în special palmipede), fiind interzis accesul păsărilor domestice și a păsărilor sălbatice captive la luciul de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică;
  • separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a palmipedelor (rațe, gâște) de galinacee (găini, curci, bibilici, etc);
  • interzicerea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute obligatoriu în spații de cazare special amenajate; Atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice;
  • interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;
  • interzicerea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană;
  • prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv animate de companie;
  • se va acorda o atenție sporită asupra riscurilor introducerii și diseminării bolii de către vânători, care pot transmite virusul prin păsările sălbatice precum și prin echipamente;
  • cumpărarea de carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre se va face numai din unități înregistrate/autorizate sanitar veterinar;
  • obligativitatea notificării medicului veterinar de liberă practică împuternicit, a medicului veterinar oficial și a DSVSA județene despre orice suspiciune de boală, ca de mortalitate și morbiditate, manifestate la păsările deținute.

 

Reprezentanții exploatatiilor comerciale de păsări vor actualiza, în regim de urgență, planul măsurilor generale și specifice de biosecuritate la nivelul explotațiilor de păsări, conform Ord. ANSVSA nr. 21 / 2018. Aceștia trebuie să înăsprească măsurile specifice de biosecuritate pe cele 3 nivele de risc: zona administrativă, zona profesională și zona de producție și să supravegheze păsările domestice sub raportul gripei aviare.

 

D.S.V.S.A. Bistrița-Năsăud a dispus informarea tuturor deținătorilor de exploatații comerciale de păsări, a tuturor Consiliilor Locale și a administratorilor fondurilor de vânătoare de pe raza județului, cu privire la măsurile specifice care trebuiesc luate în vederea minimalizării riscurilor de apariție a influenței aviare de înaltă patogenitate.

 

Toate suspiciunile de boală vor fi anunțate imediat D.S.V.S.A. Bistrița-Năsăud, la numărul de telefon 0263224974, 0733014054, Fax 0263206029 sau pe adresa de e-mail: office-bistrita-nasaud@ansvsa.ro.

 

 

Director executiv,

Dr. Romulus BIȚA