COMUNICAT DE PRESĂ
Inspectorii sanitar-veterinari au intensificat controalelele de verificare a activităţilor de obținere, transport și comercializare a produselor alimentare
şi controale în trafic privind mișcarea suinelor, cu scopul de a preveni răspândirea pestei porcine africane
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistrița-Năsăud a pus în aplicare un plan de măsuri preventive, care cuprinde acţiuni de verificare a operatorilor economici care desfăşoară activităţi în legătură cu comercializarea produselor alimentare specifice perioadei, acţiuni ce vizează unităţi din judeţ, în special operatorii alimentari ce desfăşoară activităţi de procesare şi producţie (abatoare, unităţi de procesare carne, carmangerii şi măcelării unităţi de procesare lapte, brutării, laboratoare de cofetărie etc.), de comercializare a cărnii sau a altor produse alimentare specifice acestei perioade (peşte, ouă, laboratoare de patiserie, depozite alimentare, supermarket-uri, pieţe agroalimentare etc.), precum şi a unităţilor de alimentaţie publică (restaurante, cantine, pensiuni, unităţi de catering etc.) care desfăşoară activităţi de livrare a preparatelor culinare în sistem de livrare la comandă sau intenţionează să livreze aceste preparate la diferite mese festive, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. De asemenea, inspectorii sanitar-veterinari verifică mişcarea şi comercializarea porcinelor vii destinate sacrificării, din exploataţii către abatoare autorizate sau între exploataţiile nonprofesionale (în cazul sacrificărilor de porcine pentru consum familial), precum şi circulaţia cărnii de porc şi a produselor din carne de porc sau care conţin carne de porc provenite de la porci sacrificaţi în gospodăriile populaţiei.
În cadrul acestor activităţi de control, personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bistrița-Năsăud efectuează, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bistrița-Năsăud, controale cu caracter nediscriminatoriu în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport a porcinelor vii şi a cărnii sau altor alimente specifice sezonului, destinate comercializării în unităţi specializate, cât şi a mijloacelor auto, în vederea verificării mişcării porcinelor vii, respectiv a cărnii şi produselor din carne destinate consumului propriu şi care au fost obţinute de la porci vii proveniţi din exploataţii non-profesionale situate în zonele aflate sub restricţii ca urmare a evoluţiei unor focare de pestă porcină africană.
D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud reaminteşte consumatorilor/proprietarilor de animale, următoarele recomandări:
- vânzarea/ achiziţionarea animalelor vii este permisă doar direct din exploataţii de animale, înregistrate în Baza Naţională de Date, situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricţie sanitară veterinară ca urmare a evoluţiei unor boli, numai după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite şi documentele legale necesare înstrăinării animalelor;
- din cauza evoluţiei pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza judeţului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat;
- este interzisă comercializarea porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane (PPA);
- anterior sacrificării porcinelor pentru consum familial, solicitaţi medicului veterinar din localitate, expertizarea stării de sănătate a animalului, şi ulterior a salubrităţii cărnii obţinute
- nu consumaţi carne de porc obţinută din sacrificări tradiţionale şi nu o preparaţi până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ;
- se interzice comercializarea stradală a alimentelor, comercializarea ambulantă sau din mijloace de transport, încălcarea acestei reguli atrăgând după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei şi confiscarea în întregime a cantităţii de alimente expuse la vânzare;
- consumatorii să achiziţioneze alimente doar din unităţi înregistrate/autorizate sanitar veterinar;
- în condiţiile în care activităţile de comercializare a alimentelor în mediul online au o pondere tot mai ridicată, consumatorii sunt invitaţi să verifice dacă producătorul sau furnizorul deţine autorizaţie sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, prin consultarea paginii de internet a DSVSA din judeţul în care se găseşte vânzătorul;
- pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un centru de ambalare autorizat unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcat codul fermei producătoare, iar pe etichetă, marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere, categoria de greutate şi data valabilităţii minimale;
- laptele crud sau produsele obţinute din lapte crud pot fi comercializate de către producători doar în spaţiile special amenajate din pieţele agroalimentare (hale de lactate), numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (ambalaje din materiale aprobate pentru domeniul alimentar), expuse în vitrine special destinate acestui scop, în ambalaje confecționate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, etc.);
- carnea de porc, vită, oaie, pasăre, peşte sau alte specii comercializată prin unităţi de alimentaţie publică (magazine alimentare, măcelării, supermarket etc.) trebuie să fie marcată cu marcă de sănătate/ identificare (stampilă), fie direct pe carne (pentru carnea în carcasă), fie pe eticheta care este aplicată pe produsul ambalat;
- produsele de brutărie, patiserie şi cofetărie specifice sărbătorilor se comercializează doar la nivelul unităţilor producătoare (brutării, laboratoare cofetărie – patiserie) sau în magazine alimentare specializate sau c. Acestea trebuie să aibă aspect de proaspăt, fără miros sau culoare modificată, ambalate în abalaje integre şi să fie etichetate conform prevederilor legale.
Controale realizate și măsuri aplicate
În cursul lunii decembrie s-au efectuat un număr de 182 controale în unități înregistrate și 24 controale efectuate în unități autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Pentru nerespectarea normelor de igienă cu referire la manipularea produselor alimentare, au fost aplicate un unăr de 8 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 16 000 lei.
Împreună cu reprezentanții IPJ Bistrița-Năsăud, au fost efectuate un număr de 30 controale în trafic, cu scopul de a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane. Cu aceasă ocazie, inspectorii veterinari au aplicat un număr de 7 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 10 500 lei. Principale cauze care au dus la aplicarea sancțiunilor, au fost: transportul animalelor neidentificate, transportul animalelor fără documente sanitare veterinare, nerespectarea normelor privind bunăstarea animalelor în timpul transportului și transportul animalelor/subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, cu mijloace de transport neautorizate sanitar veterinar;
Semnalaţi neregulile
Pentru semnalarea oricăror situaţii în care se observă sau suspicionează intenţia de a comerializa alimente în condiţii care pun sau ar putea pune în pericol siguranţa alimentară, ori situaţii de comercializare a produselor alimentare în spaţii/locuri neautorizate sau din surse/ tăieri clandestine, consumatorii pot înştiinţa DSVSA Bistrița-Năsăud, pentru a dispune măsurile necesare reglementării acestor situaţii.
Sesizările se pot face direct la sediul D.S.V.S.A. Bistrița-Năsăud, precum şi la sediile circumscripţiilor teritorile, telefonic la numărul de telefon 0263224974, 0733014054, Fax 0263206029 sau pe adresa de e-mail: office-bistrita-nasaud@ansvsa.ro, ori la call center ANSVSA, la numărul de telefon 0800.826.787 sau la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro.
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Romulus BIȚA