Acţiuni premergătoare Sărbătorilor Pascale 2018

 

Acţiuni de supraveghere şi control a modului de producere, depozitare, transport şi comercializare a  produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale (carne şi produse din carne, în special carne de miel, lapte şi produse din lapte, ouă destinate consumului uman, produse de patiserie cofetărie, peşte şi preparate din peşte, produse de post), pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare

 

 

Nr.

crt.

 

Denumirea acţiunii

 

Perioada

 

Locul desfăşurării

 

 

Responsabil

1. Întocmirea programului și nominalizarea inspectorilor care vor efectua controalele oficiale. 02 martie 2018

 

D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
2. Informări în vederea conștientizării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor în spații neaprobate şi fără supraveghere sanitară veterinară. 05 martie – 09 aprilie 2018 Site D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud

Mass media

Comunicator D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud
3. Analiza solicitărilor scrise din partea primăriilor, în vederea organizării temporare a unor spații pentru sacrificarea mieilor în perioada premergătoare sărbătorilor pascale și aprobarea acestora numai în cazul în care este absolut necesar și situația o impune. 05  martie – 31 martie 2018 D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
4. Întocmirea programului și instruirea personalului care va asigura examinarea animalelor înainte şi după tăiere şi expertiza sanitară-veterinară a carcaselor şi organelor la centrele de sacrificare cu activitate temporară. 09 martie 2018

 

D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
5. Efectuarea controalelor oficiale conform programului întocmit. 05  martie – 07 aprilie 2018 D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
5.1. Controale oficiale în vederea autorizării/neautorizării centrelor de sacrificare temporare. 05  martie – 07 aprilie 2018

 

Centre de sacrificare temporare pentru care se solicită autorizarea. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
5.2. Controlul stǎrii  de sǎnǎtate a animalelor şi admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor identificate conform legislaţiei în vigoare, care sunt sǎnǎtoase, crescute în gospodǎrii, ferme şi localitǎţi indemne de boli transmisibile. Verificarea documentelor care trebuie să însoţească animalele (documente de mişcare, certificate sanitar veterinare, documente privind lanţul alimentar). 05  martie – 07 aprilie 2018 Abatoare

Centre de sacrificare temporare

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor

 

5.3. Controale tematice pentru verificarea modului de colectare, depozitare, eliminare şi expediere a subproduselor care nu sunt destinate consumului uman, rezultate în urma sacrificării mieilor şi iezilor. 05  martie – 07 aprilie 2018 Abatoare

Centre de sacrificare temporare

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor

 

5.4. Verificarea respectării temperaturilor pe timpul transportului cărnii, inclusiv modul de marcare şi etichetare; verificarea condiţiilor de depozitare şi comercializare a cărnii şi produselor din carne, în special a cărnii şi produselor din carne de miel. 05  martie – 07 aprilie 2018 Depozite alimentare

Supermarketuri

Magazine alimentare

 

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor

 

5.5. Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului (conform prevederilor Reg. CE nr. 1/2005) şi în timpul tăierii, în toate unităţile aprobate pentru tăierea mieilor (conform prevederilor Reg. CE nr. 1099/2009), inclusiv verificarea modului de completare al formularelor de mişcare. 05  martie – 07 aprilie 2018 Târguri de animale

Abatoare

Centre de sacrificare temporare

 

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor

Inspectoratul Judeţean de Poliţie

 

5.6. Controale tematice pentru verificarea respectării prevederilor legale referitoare la comercializarea ouălor de consum. 05  martie – 07 aprilie 2018 Unităţi ambalare ouă

Depozite alimentare

Supermarketuri

Magazine alimentare

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor

 

5.7. Controale tematice pentru verificarea respectării legislaţiei în vigoare referitoare la transportul, depozitarea şi comercializarea peştelui şi produselor din pescuit. 22  martie – 25  martie 2018

30  martie – 01 aprilie 2018

 

 

Depozite alimentare

Supermarketuri

Magazine vânzare peşte viu

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor

 

5.8. Controale tematice pentru verificarea modului de comercializare a produselor alimentare aduse pentru vânzare în pieţe de către producătorii particulari şi unităţile înregistrate sanitar veterinar: lapte şi produse lactate, ouă, miere, peşte, produse de post, etc., pentru prevenirea comercializării produselor alimentare neconforme, care pot cauza apariţia de toxiinfecţii alimentare.

 

05  martie – 07 aprilie 2018 1. Bistriţa-Piaţa agroalimentară Decebal

2. Beclean- Piaţa agroalimentară

3. Năsăud- Hală produse lactate

4. Sângeorz-Băi

5. Rodna- Piaţa agroalimentară

6. Prundu-Bârgăului

7. Tureac-Piaţa agroalimentară

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor

 

5.9. Controale în unităţile de producere, transport, depozitare şi comercializare a produselor de origine animală şi non-animală, autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor din judeţ.

 

 

05  martie – 07 aprilie 2018 Unităţi de abatorizare

Unităţi de procesare lapte/carne

Depozite alimentare

Unităţi de morărit şi panificaţie

Laboratoare de cofetărie patiserie

Supermarketuri

Magazine alimentare

Unităţi de alimentaţie publică

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor

 

6. Acțiuni comune de control conform Programului de  măsuri pentru prevenirea apariției PPA pe teritoriul județului Bistrița Năsăud, aprobat prin  Hotărârea Prefectului nr. 1/2018 05  martie – 07 aprilie 2018 Localități pe raza cărora au funcționat târguri autorizate de animale

Exploatații suine

Trafic

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor

Inspectoratul Judeţean de Poliţie

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi

 

6.1. Controale în scopul prevenirii activităților de comercializare ilegală a animalelor vii și a produselor alimentare de origine animală. 05  martie – 07 aprilie 2018 Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor

Inspectoratul Judeţean de Poliţie

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi

6.2. Controale în trafic pentru verificarea mijloacelor de transport a animalelor vii şi a produselor de origine animală/nonanimală cu privire la asigurarea condiţiilor de bunăstare animală, respectarea condiţiilor de igienă în timpul transportului, respectarea lanţului frig şi existenţa documentelor însoţitoare. 05  martie – 07 aprilie 2018 Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor

Inspectoratul Judeţean de Poliţie

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. BOGOLIN IOAN